Το internet marketing ως έννοια θα το συναντήσουμε να αναφέρεται και ως online advertisement,  online marketing και ως e-marketing. Όλοι αυτοί οι όροι επί της ουσίας αναφέρονται στο διαδικτυακό μάρκετινγκ δηλαδή στην προώθηση των ιστοσελίδων, των υπηρεσιών, των eshop  ή γενικότερα της εταιρείας μας μέσα από το διαδίκτυο.

 

Παραδείγματα και εφαρμογή του online advertising συναντάμε καθημερινά στα αποτελέσματα αναζήτησης των μηχανών αναζήτησης, σε σελίδες, forums και blogs που χρησιμοποιούν banners και επί πληρωμή “έμμεσα” διαφηστικά άρθρα και βεβαίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Facebook στο οποίο εμπεριέχονται αρκετοί και διαφορετικοί τρόποι προώθησης και διαδικυακής διαφήμισης.

Ιστορικά και μόνο χρήσιμο είναι να αναφέρουμε πως το internet marketing ξεκίνησε το 1994 όταν και εμφανίστηκε για πρώτη φορά το πρώτο διαφημιστικό banner.

Είναι γεγονός πως εμπεριέχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το παραδοσιακό μάρκετινγκ, όπως θα δούμε και παρακάτω, και καλό θα ήταν να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως σε σύγκριση με το παραδοσιακό μαρκετινγκ δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Η ανάλυση και η εφαρμογή του απαιτεί ειδικές γνώσεις. Έτσι, σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμο να διαχωρίσουμε τις απλές παραδοσιακές διαφημιστικές εταιρείες από αυτές που διενεργούν και είναι πιστοποιημένες στο internet marketing.

Τα πλεονεκτήματα του internet marketing

Οι χρήστες του Διαδικτύου (internet) το 2011 έφθασαν τα 2.267.233.742 και ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2015, αναλογικά ώς ένα βαθμό το ίδιο συμβαίνει και την Ελλάδα.

Έτσι ως ένα από τα πλεονεκτήματα του διαδικτυακού μαρκετινγκ θα μπορούσε να θεωρηθεί η μεγάλη άμεση απήχηση που μπορεί να φέρει  στην γνωστοποίηση της εμπορικής σας δραστηριότητας σε πάρα πολύ κόσμο, άμεσα, γρήγορα, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς και το σημαντικότερο, πολύ πιο οικονομικά.

Σαν συγκριτικό παράδειγμα θα ήθελα να ανέρω πως ένας έμπορος ρούχων επικδιώκει να βρεί ένα μαγαζί σε όσο το δυνατόν πιο κεντρικό δρόμο της πόλης που διαμένει και αυτό γιατί έτσι η βιτρίνα του θα μπορεί να προσελκύσει περισσότερους δυνιτικούς πελάτες από το να το έκανε σε ένα μικρό και απομακρυσμένο δρόμο.

Αυτός αναλογικά είναι και ο λόγος του αυξημένου ενοικίου σε αυτές τις περιοχές. Επιπλέον, θα προσπαθήσει να φτιάξει ένα ωραίο μαγαζί και μια πολύ αντιπροσωπευτική βιτρίνα έτσι ώστε να προσελκύσει περισσότερους πελάτες.

Ο ίδιος έμπορος αν κάνει eshop, προφανώς θα δαπανήσει πολύ λιγότερα χρήματα μια και που η κατασκευή του ηλεκτρονικού καταστήματος είναι ασυγκρίτως πιο οικονομική από την κατασκευή του φυσικού καταστήματος. Δεν θα πρέπει να πληρώνει υπέρογγα ποσά σε ενοίκιο. Άρα ως εδώ η επένδυση έχει πολύ καλύτερα χαρακτηριτικά.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι πως μπορεί να προσελκύσει πελάτες από όλοι την Ελλάδα ή και το εξωτερικό ακόμα που σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί ο αριθμός αυτός με το αριθμό των ανθρώπων που παιρνούν από τον πιο κεντρικό δρόμο της Ελλάδας και βεβαίως και του εξωτερικού.

Με την ίδια λογική εκτός από το παραπάνω παράδειγμα marketing που βασίζεται στην τοποθεσία του, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε συγκριτικά παραδείγματα για όλες τις μορφές παραδοσιακού μαρκετινγκ όπως διανομή φυλλαδίων, διαφημιστικές αφίσες, ραδιόφωνο, περιοδικά και τηλεόραση που σε σχέση πάντα με το αποτέλεσμα που προσφέρουν αναλογικά με το κόστος τους δεν μπορούν να προσεγγίσουν την αποτελεσματικότητα του internet marketing.

Τέλος εφαρμόζοντας με τον σωστό τρόπο το διαδικτυακό μάρκετινγκ έχουμε πρόσβαση σε πραγματικά στατιστικά στοιχεία από την κάθε μας ενέργεια που μας δίνουν την δυνατότητα να έχουμε τελικά τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε σχέση με το κόστος προώθησης.

Υπηρεσίες και τομείς του Internet Marketing

Παρακάτω αναφέρουμε συνοπτικά τους τύπους του internet marketing που προσφέρουμε.

 1.Display Advertising είναι η προσέλκυση πελατών μέσα από διαφημιστικά banners τόσο σε sites, blogs forums όσο και στο δίκτυο ιστοσελίδων των μηχανών αναζήτησης.


 2.Search Engine Marketing είναι η τοποθέτηση διαφημίσεων στα αποτελέσματα και στα συνεργαζόμενα sites των μηχανών αναζήτησης που πραγματικά αριθμούν αρκετές χιλιάδες και με πάρα πολύ επισκεμότητα.


 3.Social Media Μarketing είναι ο όρος που αναφέρεται στο σύνολο των προωθητικών ενεργειών που επιτυγχάνονται χρησιμοποιώντας τα social media π.χ. Facebook, Twitter και LinkedIn.


 4.Email Marketing είναι ο τομέας που αφορά την προώθηση του εμπορικού μας μηνύματος μέσα από την στοχευμένη αποστολή email.


 5.Referral Marketing είναι η μέθοδος προώθησης μέσα από παραπομπές.


 6.Affiliate Marketing αναφέρεται στην πώληση ή γενικότερη διαφήμιση μας μέσα από δίκτυο διαδικτυακών συνεργατών που αμοίβονται με βάση τα αποτελέσματα τους.


 7.Content Marketing αφορά την διαδικασία δημιουργίας προωθητικού περιεχομένου π.χ. άρθρα, press releases, με τόχο την προσέλκυση περισσότερων πελατών.


 8.Inbound marketing είναι η διαδικασία διανομής ενημερωτικού και χρήσιμου υλικού με στόχο την δημιουργία πελατών αλλά και την συντήρηση των υπαρχόντων π.χ. ένα δωρεάν e-book το πως να κάνεις internet marketing


 9.Video Marketing είναι η μέθοδος προσέλκυσης πελατών μέσα από την δημιουργία video.

 

Κατασκευή ιστοσελίδας και προώθηση

Κατασκευή ιστοσελίδας και προώθηση

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα για επιτυχημένη ανάπτυξη της επιχείρησης είναι η δημιουργία ιστοσελίδας για να προωθήσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της εταιρίας σας.

Η κατασκευή ιστοσελίδας (site) είναι πλέον το βασικό εργαλείο επικοινωνίας, διαφήμισης και πωλήσεων στο Internet.

Περισσότερα...

 Τα 10 σημαντικότερα πράγματα για την επιτυχία

Τα 10 σημαντικότερα πράγματα για την επιτυχία

1. Να αυξήσετε τις πωλήσεις σας και να δημιουργήσετε νέες επιχειρηματικές επαφές.
2. Να αυξήσετε την παρουσία της επιχείρησής σας όπου δεν υπάρχει φυσικό κατάστημα καθώς και στο εξωτερικό.

Περισσότερα...

Κατάλληλη εποχή για ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Κατάλληλη εποχή για ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Η πληροφορία διαχέεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο μέσα από ιστοσελίδες, ηλεκτρονικές πύλες, ενημερωτικά  sites, συστήματα κοινωνικής δικτύωσης, blogs κλπ.

Η επικοινωνία είναι γρήγορη, άμεση και εμπλουτισμένη με όλες τις δυνατότητες των πολυμέσων.

Περισσότερα...

Τι είναι ο όρος δυναμικής ιστοσελίδα? (CMS)

Τι είναι ο όρος δυναμικής ιστοσελίδα? (CMS)

Δυναμική ιστοσελίδα λέγεται η ιστοσελίδα που έχει μενού διαχείρισης όπου μπορούμε να συνδεθούμε και να αλλάξουμε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας.Μια δυναμική ιστοσελίδα ή Δυναμικό website έχει πολλές περισσότερες δυνατότητες από μια στατική ιστοσελίδα διότι δεν είναι απλά ένα ηλεκτρονικό έγγραφο κώδικα προγραμματισμού αλλά είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή.

Περισσότερα...

'SEO' για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα

'SEO' για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα

Αν φτιάχνατε ένα καινούργιο κατάστημα θα το φτιάχνατε σε ένα μικρό μαγαζί σε κάποιο δρόμο που δεν περνάει κανείς; Τι διαφορά θα είχε στις πωλήσεις σας εάν ήταν τεράστιο το μαγαζί σας σε πολύ κεντρικό δρόμο και όλοι θα μπορούσαν να το βρουν εύκολα; Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις εκφράζουν τον τρόπο που η εταιρία μας κατασκευάζει ηλεκτρονικά καταστήματα.

Περισσότερα...

Τρόπος λειτουργίας ηλεκτρινικού καταστήματος

Τρόπος λειτουργίας ηλεκτρινικού καταστήματος

Πως λειτουργεί ένα ηλεκτρονικό κατάστημα;
Τα ηλεκρονικά καταστήματα λειτουργούν με ένα απλό και εύκολο τρόπο, τόσο από την πλευρά του αγοραστή, όσο και απο την πλευρά του διαχειριστή.

Περισσότερα...

Tι εργαλεία πρέπει να μου προσφέρει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα;

Tι εργαλεία πρέπει να μου προσφέρει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα;

Ένα ολοκληρωμένο πακέτο ηλεκτρονικού καταστήματος πρέπει να περιέχει τους εξής τύπους εργαλείων, οι οποίο καλύπτουν τον πλήρη κύκλο εργασιών ενός ηλεκτρονικού καταστήματος:

Περισσότερα...

Τι ειναι το 'Responsive web design'?

Τι ειναι το 'Responsive web design'?

 Το responsive web design είναι ένας σχετικά καινούριος όρος.

Για πρώτη φορά αναφέρθηκε από τον Ethan Marcotte στο άρθρο του με τίτλο “Responsive Web Design”.

Στα ελληνικά, η λέξη responsive σημαίνει ανταπόκριση, απάντηση, οπότε μπορούμε να πούμε ότι η τεχνική αυτή βασίζεται στην ανίχνευση κάποιων μεταβλητών και με βάση τις τιμές τους υπάρχει και ανάλογη ανταπόκριση.

Περισσότερα...

Πλεονεκτήματα προώθησης ιστοσελίδας

Πλεονεκτήματα προώθησης ιστοσελίδας

 Ο όρος Προώθηση ιστοσελίδων, αλλιώς διαδικτυακή αγοραλογία (μάρκετινγκ), αναφέρεται στην διαφήμιση (προώθηση) προϊόντων ή υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου. 

Η διαδικτυακή αγοραλογία συνδέει τις δημιουργικές και τεχνικές πτυχές του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και της ανάπτυξης ιστοσελίδων ως μέσου προώθησης με στόχο τη διαφήμιση και τις πωλήσεις διαδικτυακά.

Περισσότερα...

Διανομή δικτύου Wi-Fi

Διανομή δικτύου Wi-Fi

Σήμερα η ύπαρξη ασύρματου δικτύου Wi-Fi στο σπίτι δεν είναι πολυτέλεια αλλά «αναγκαιότητα» μιας και όλο και περισσότερες συσκευές μπορούν να συνδεθούν ασύρματα μεταξύ τους και με το Internet. Μάλιστα οι κατασκευαστές προτάσσουν το γεγονός ότι τα μηχανήματα τους έχουν την δυνατότητα «να συνδεθούν εύκολα και γρήγορα χωρίς καλώδια».

Περισσότερα...

Πλεονεκτήματα Internet marketing

Πλεονεκτήματα Internet marketing

Το internet marketing ως έννοια θα το συναντήσουμε να αναφέρεται και ως online advertisement,  online marketing και ως e-marketing. Όλοι αυτοί οι όροι επί της ουσίας αναφέρονται στο διαδικτυακό μάρκετινγκ δηλαδή στην προώθηση των ιστοσελίδων, των υπηρεσιών, των eshop  ή γενικότερα της εταιρείας μας μέσα από το διαδίκτυο.

Περισσότερα...