Tο φαινόμενο hotspot ελεύθερης πρόσβασης βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη παγκοσμίως.To Wi-fi hotspot βρίσκεται πλέον σε κάθε τοποθεσία (καφετέριες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, πλατείες, λιμένες, κτλ), και σας επιτρέπει να συνδέεσται ασύρματα στο διαδίκτυο,χρησιμοποιώντας το φορητό σας υπολογιστή, υπολογιστή χειρός (PDA), φορητή παιχνιδομηχανή, κινητά τηλέφωνα και άλλα.Τα ασύρματα δίκτυα τοπικής πρόσβασης Wi-Fi παρουσιάζουν τον τελευταίο καιρό ραγδαία εξάπλωση λόγω του ολοένα μειούμενου κόστους κτήσης και εγκατάστασης του εξοπλισμού. Σε συνδυασμό με το ότι λειτουργούν στις «ελεύθερες ζώνες» συχνοτήτων ISM, είναι εύκολο για οποιονδήποτε, ιδιώτη ή επιχείρηση να αναπτύξει το προσωπικό της δίκτυο. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη όχληση στις ζώνες συχνοτήτων που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα συστήματα με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ δύσκολη η λειτουργία των Wi-Fi δικτύων και ακόμη περισσότερο η παροχή εγγυημένης υπηρεσίας.

 Η Smarteqplus με βάση την πολυετή της πείρα και το εξειδικευμένο προσωπικό της σε τεχνολογίες αιχμής, αντιμετωπίζει τις ανάγκες για δίκτυα τοπικής πρόσβασης σε ιδιώτες,  επαγγελματίες  και φορείς της δημόσιας διοίκησης, με ολοκληρωμένη και συστηματική προσέγγιση και με γνώμονα την αξιοπιστία την ασφάλεια και την ποιότητα των δικτύων. Ταυτόχρονα, εγγυάται την παροχή υπηρεσιών δεδομένων, εικόνας και φωνής με συγκεκριμένα επίπεδα διασφάλισης ποιότητας, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη και σας προσφέρει λυσεις για την επέκταση του σήματος Wi-fi σε μικρά οικιακά δίκτυα, αλλά και την κατασκευή δικτύων αναμετάδοσης και κάλυψεις μεγαλύτερης εμβέλειας 'Wi-fi hotspot' που βρίσκεται πλέον σε κάθε τοποθεσία (καφετέριες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, πλατείες, λιμένες, κτλ), και επιτρέπει να συνδέεται ασύρματα ο κάθε χρήστης στο διαδίκτυο 'Internet'.

Οι λύσεις της εταιρείας καλύπτουν όλες τις γνωστές αρχιτεκτονικές υλοποίησης, δηλαδή τόσο τις κεντρικοποιημένες (centralized architecture) αρχιτεκτονικές με χρήση κεντρικών ελεγκτών (WLAN Controllers) σε συνδυασμό με «Thin» wireless Access points, όσο και τις «stand alone» αρχιτεκτονικές με χρήση «Intelligent ή Fat» wireless Access points.

Η Smarteqplus σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους και πλέον καταξιωμένους κατασκευαστικούς οίκους της παγκόσμιας αγοράς ασύρματου εξοπλισμού, έχει υλοποιήσει αρκετά σημεία ασύρματης ευρυζωνκής πρόσβασης με τεχνολογία Wi-Fi 802.11 a/b/g/n. Οι εφαρμογές WiFi που μπορεί να αναπτύξει η εταιρία αφορούν τόσο δημόσιους φορείς, όσο και καθετοποιημένες αγορές ιδιωτικού τομέα και  επαγγελματίες , όπως:

-Μητροπολιτικά Δίκτυα
-Ασύρματα Ευρυζωνικά Δίκτυα Δήμων
-Ασύρματες Ευρυζωνικές Πλατείες σε Δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους (Public HotSpots)
-Δημόσιες Μεταφορές, Λιμάνια, Αεροδρόμια, Σταθμούς Τρένων
-Τουριστικές επιχειρήσεις
-Τομέα Υγείας (πχ Νοσοκομεία)
-Τραπεζικός Τομέα
-Καφετέριες/ Μπάρ 

 

Ενδεικτικά αναφέρονται οι κορυφαίοι κατασκευαστικοί οίκοι ασύρματου εξοπλισμού : CISCO Systems, MikroTik , UBIQUITI Networks, Linksys, Belkin, TP-LINK Technologies Co, D-Link. με τους οποίους η εταιρεία έχει υλοποίηση μεγάλο αριθμό ασύρματων δικτύων.

 

Τι ειναι το ασυρματο δικτυο Wi-fi;
Τα ασύρματα δίκτυα επιτρέπουν σε ηλεκτρονικές συσκευές να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν δεδομένα χωρίς την ύπαρξη καλωδίων. Είναι τα πιο αυτάρκη δίκτυα, επειδή χρησιμοποιούν μία ασύρματη κάρτα δικτύου (wireless LAN adapter), η οποία επικοινωνεί με άλλες συσκευές που έχουν ασύρματη κάρτα δικτύου, και ένα πομποδέκτη που λειτουργεί και ως γέφυρα με το ενσύρματο δίκτυο. Οι εσωτερικές κάρτες δικτύου είναι, συνήθως, κάρτες ISA ή PCI για σταθερούς υπολογιστές ή κάρτες τύπου PCMCIA για φορητούς υπολογιστές.

 

Τα ασύρματα δίκτυα αποτελούν μία νέα τάση για τη χώρα μας και έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Eλλάδας. Προτείνονται σε χώρους όπου η κατασκευή του κτιρίου δεν επιτρέπει τη χρήση καλωδίων, εκεί όπου υπάρχει συνεχής μετακίνηση υπαλλήλων και εκεί που θέλουμε να απαλλαχθούμε από δικτυακά καλώδια. Με τη χρήση των ασύρματων δικτύων η επικοινωνία γίνεται πιο άμεση, το δίκτυο παρέχει κάλυψη χωρίς περιορισμούς και η επέκτασή του γίνεται πολύ πιο εύκολα και με αμελητέο κόστος.

 

Στην παρούσα ενότητα, παρουσιάζονται οι βασικότερες και επικρατέστερες τεχνολογίες ασύρματης δικτύωσης, όπως οι τεχνολογίες Bluetooth, Wi-Fi και WiMAX. Σε γενικές γραμμές, το Bluetooth στοχεύει στο να καταργήσει τα καλώδια που συνδέουν τα διάφορά gadgets και περιφερειακά συστήματα μεταξύ τους και με τον υπολογιστή, ενώ το Wi-Fi στοχεύει στο να καταργήσει τα καλώδια ανάμεσα στους υπολογιστές. Το WiMAX, αναμένεται να αποτελέσει το διάδοχο του Wi-Fi, προσφέροντας την ίδια ευχρηστία, ασφάλεια και ευελιξία, με ταχύτητες που φθάνουν ή ξεπερνούν τα 100Mbps και εμβέλεια μερικών δεκάδων χιλιομέτρων