Το ότι ο κορονοϊός έχει επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία είναι κάτι που δεν χρειάζεται καμία ανάλυση...
Κάποιες προβλέψεις όπως ότι τα έσοδα εταιρειών που σχετίζονται με φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα (μάσκες, αντισηπτικά, συμπληρώματα διατροφής κ.α.) καθώς και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης θα αυξηθούν ενώ αντίστοιχη μείωση θα γνωρίσουν (και ήδη γνωρίζουν σημαντική μείωση) κλάδοι όπως ο τουρισμός τα καταστήματα λιανικής η εστίαση κ.α. είναι προβλέψεις που μπορείς να κάνεις εκ του ασφαλούς και έπεται δυστυχώς και συνέχεια...
Θα αναφερθούμε στον εγχώριο αντίκτυπο αποκλειστικά αφού σε παγκόσμιο επίπεδο με την βιομηχανική παραγωγή της Κίνας να έχει κλονιστεί σοβαρά και όλη την εφοδιαστική αλυσίδα να έχει επηρεαστεί και οι προβλέψεις αφορούν τα γεωγραφικά εθνικά μας όρια και τα ελληνικά eshops που δεν στηρίζονται σε Κινέζους προμηθευτές αποκλειστικά και έχουν ακόμα καποιο στόκ προιόντων για να συνεχίσουν την λειτουργία τους.
Το διαδίκτυο μπορεί να δώσει λύσεις σε όσους δεν θέλουν να κάνουν τις αγορές τους από τις φυσικές έδρες καταστημάτων περιορίζοντας έτσι την επαφή τους με πολυσύχναστους χώρους και την επαφή με άλλα άτομα. Εδώ λοιπόν το internet αποτελεί μια θαυμάσια δίοδο για αγορές μέσω των διαφόρων eshops / ηλεκτρονικών καταστημάτων για αγαθά και πρώτες ύλες.
Ολα καλα λοιπόν μεχρί εδω, για τους καταστηματάρχες όμως που τους έχει επιβληθεί να κλείσουν τα καταστήματα τους μέχρι νεωτέρας τι θα γίνει?
Οι υποχρεώσεις συνεχίζονται κανονικά όπως και τα ενοίκια και οι ασφαλιστικές εισφορές, επίσεις όλοι διερωτώνται μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτο και πότε θα ξεκινήσει να ομαλοποιείται η κατάσταση ξάνα και να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς ξανά η ζωή μας?
Δυστυχως αυτο θα κρατήσει για αρκετο καιρό ακόμα και με οικονομικές επιπτώσεις που θα κάνουν πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν οριστικά και αμετάκλητα...
Εκεί έρχεται η λύση την μεταφόρας του φυσικού καταστήματος σε ηλεκτρονικό (e-shop) που μπορεί να λειτουργεί 24/7/365 χωρίς να μπορούν τα του επιβληθεί να κλείσει με υπουργική αποφαση λόγο της πανδημίας που έχει χτυπήσει ολόκληρο τον πλανήτη και να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά δίνοντας μια ανάσα στην εκάστοτε επιχείρηση και όνειρα για το μέλλον!
Μήπως ήρθε η ώρα να σκέφτουμε σοβαρά την μεταφορά του φυσικού μας καταστήματος στο διαδίκτυο ή θα καθίσουμε με σταυρωμενα χέρια περιμένοντας το οριστικό μας κλείσιμο...
Το κόστος δέν ειναι μεγάλο για την κατασκευή του δικού σας ηλεκτρονικού καταστήματος ούτε και τα πάγια πολλα για τις νέες δυνατότητες τις οποίες μπορεί να μας προσφέρει.
Μενούμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς και σκεφτόμαστε το μέλλον!
Φιλικά, Ευάγγελος Βογιατζόπουλος.